Na spletni strani , ki smo ga praznovali že peto leto zapored, je zapisano, da je 23. september namenjen gibanju, ker na ta dan praznuje slovenski šport. Ni pa aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa, saj se na ta dan že zadnjih nekaj let začenja Evropski teden športa.

Dan slovenskega športa smo na šoli praznovali aktivno. Učenci od 1. do 5. razreda so se preizkušali v različnih športnih dejavnostih. Igrali so nogomet, balinali s kroglami, metali Štrbunk …

Spodnji del prispevka je s spletne strani https://danslovenskegasporta.si/. Ker so informacije pomembne, jih delimo z vami.

Telesna dejavnost je eden ključnih določevalcev zdravja v človekovem življenju. Telesna dejavnost ugodno vpliva na psihosocialno zdravje, funkcionalne sposobnosti in splošno kakovost življenja.

Otroci in mladostniki naj bi bili čez teden telesno dejavni v povprečju vsaj 60 minut dnevno.

Bolj telesno dejavni otroci imajo večjo verjetnost, da bodo:

  • bolj samozavestni
  • bolje spali
  • bolje osredotočeni v šoli
  • imeli boljši učni uspeh
  • lažje sklepali prijateljstva
  • lažje sodelovali, delili in izmenjavali izkušnje s svojimi vrstniki

Čas pred zasloni tudi značilno vpliva na zmanjšanje telesne dejavnosti šolarjev in mladostnikov, zato je potrebno spodbujati zdrave navade in omejiti dejavnosti, ki vključujejo zaslone.

Primeri gibalnih dejavnosti za šolarje in mladostnike

Starost  Primeri gibalnih dejavnosti. 
6-12 let  Športna vzgoja in telesno dejavni odmori znotraj izobraževalnega sistema. Telesno dejaven prevoz v šolo in nazaj. Prosta igra na prostem, rolkanje, rolanje. Igre in dejavnosti, ki zahtevajo skakanje, poskakovanje, preskakovanje, metanje, lovljenje, brcanje in vzpostavljanje ravnotežnega položaja. Športne aktivnosti (npr. ples, telovadba, borilne veščine).Skupinske igre (npr. igre z žogo, glasbene igre).Kolesarjenje, plavanje, drsanje, rolanje. Organizirani športi.
13 – 18 let  Športna vzgoja in telesno dejavni odmori znotraj izobraževalnega sistema. Telesno dejaven prevoz v šolo in nazaj. Prosta igra na prostem, rolkanje, rolanje, igre lovljenja. Športne aktivnosti (npr. ples, borilne veščine, igre z žogo).Fitnes (npr. aerobika, vadba za moč, joga)Tek, kolesarjenje in plavanje. Organizirani športi.

Avtor: Doc. dr. Vedrana Sember, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)