V petek, 29. 9. 2023, smo se na Dolah pri Litiji srečali posamezniki, ki smo si v hitrem vsakodnevnem tempu vzeli nekaj časa, se posvetovali s strokovnjaki o zdravju in na preventivnih aktivnostih preverili telesno pripravljenost. Rezultati meritev telesne mase, krvnega sladkorja, krvnega tlaka, testa hoje na 2 km ali 6-minutnega vzdržljivostnega testa zadoščajo, da v pogovoru z zdravstvenim delavcem dobimo usmeritev za izboljšanje življenjskega sloga.

Preventivne dejavnosti organiziramo že vrsto let. Letošnje srečanje pa je bilo še posebej lepo, saj smo se že v dopoldanskem času srečali s člani Društva upokojencev Dole pri Litiji, ki redno nekaj svojega časa posvečajo telesni aktivnosti, trenirajo rusko kegljanje in se uspešno udeležujejo tudi tekmovanj. Potrpežljivo so nam razložili pravila igre, poskrbeli za varno udejstvovanje otrok pri preizkušanju veščin kegljanja s kroglo na vrvici in spodbujali otroke ter odrasle ob manj uspešnih poskusih metov krogle na vrvici. Srečanje smo posvetili druženju in mednarodnemu dnevu starejših – 1. oktobru. Ugotovili smo, kako lepo nam je, ko/če drug drugemu  poklonimo čas. Najmlajši so pripravili drobna, vendar srčna darilca ter pripravili pravo presenečenje z nastopom šolske skupine mažoret.

Vzgoja za zdravje se začne v družini in je naloga staršev, pri tem pa jim vzgojno-izobraževalne ter zdravstvene organizacije pomagamo.

Z enostavnimi spremembami, predvsem v prehranjevalnih navadah, in s telesno aktivnostjo lahko občutno izboljšamo svoje zdravje ter omogočimo otrokom, da si pridobijo zdrave življenjske vzorce. Pravi vzorniki so bili prav člani športne sekcije Društva upokojencev Dole pri Litiji. Vsi so v dobri fizični kondiciji in zadovoljni, ker se redno srečujejo ter skupaj preživijo del svojega časa.

Zahvaljujemo se delavcem ZD Litija, ki izvajajo preventivne dejavnosti na terenu in se tako približajo prebivalcem, ki živijo v bolj oddaljenih krajih.  Zahvaljujemo se krajanom, ki so nam predstavili rusko kegljanje, ter udeležencem in jih vabimo, da se nam pridružijo na naslednjih preventivnih dejavnostih. Seveda vabimo tudi vse ostale, ki letos niso utegnili.

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)