Letos že osmo leto zapored slovenski vrtci in šole tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane z namenom, da se izpostavi pomen hrane iz lokalne bližine in pokaže podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem, obenem pa se spodbuja tudi pripadnost do domačih proizvodov in zdrav način prehranjevanja.

Eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane je bil projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, tudi na naši šoli (tako v Gabrovki kot na Dolah).

Zjutraj smo se vsi učenci in zaposleni zbrali v jedilnici in za uvod zapeli vsem dobro poznano in priljubljeno pesem Čebelar ansambla Lojzeta Slaka.

V nadaljevanju smo podelili posebna priznanja učencem naše šole za likovno ustvarjanje na temo Tihožitje – jesenski plodovi. Šolski likovni natečaj smo prvič izvedli v lanskem šolskem letu in z njim uspešno nadaljujemo, saj šolo krasijo tihožitja v različnih tehnikah.

Učenci pa so najbolj nestrpno čakali zajtrk, saj so domače dobrote že prijetno dišale. Vse je bilo zelo okusno in slastno.

Na tem mestu se moramo zahvaliti vsem, ki so prispevali ali darovali živila: 

  • črni kruh – Društvo podeželskih žena  (Gabrovka – Branka Golob, Magda Resnik, Dole – Marjana Oblak)
  • med – Čebelarstvo Jevšovar in Čebelarstvo Grm
  • mleko – Zdenko Pivec
  • jabolka – Sadjarstvo Kraševec
  • maslo – Ljubljanske mlekarne (slovensko maslo)

Po zajtrku so se učenci 6., 7. in 8. razreda razdelili v skupine in se preizkusili v pripravi kosila: zelenjavne enolončnice, sadno-zelenjavnih napitkov, kruha in testenin. Vse skupine so izmenjaje v obliki delavnic spoznavale osnove zdrave prehrane, prehranjevalni bonton in prehrano po svetu. Ena skupina učencev pa je pripravila dekoracijo, da je bilo naše kosilo ne le okusno, ampak je bilo vse skupaj tudi čudovito na pogled.

Učenci devetih razredov so se v spremstvu učiteljev odpravili na Ekološko kmetijo Zabukovec v Gabrijele pri Krmelju, kjer so si ogledali kmetijo, njihove žitne proizvode in izdelke iz njih.

Učence 5. razreda je obiskala medicinska sestra – pogovarjali so se o različnih zasvojenostih, rešili so križanko ter si ogledali kratek dokumentarni film o sladkorni bolezni tipa 1.

Učenci 4. razreda so se posvetil sadju in zelenjavi. Izdelali so sadna nabodala.

Učenci nižjih razredov so naravoslovni dan na temo prehrane izvedli že v oktobru z obiskom pekarne, mlekarne ali pa čebelarja.

Dan smo vsi skupaj  zaključili v jedilnici s predstavitvijo dela in z degustacijo pripravljenih jedi in napitkov.

Gabrovka:

Dole pri Litiji:

 

(Skupno 317 obiskov, današnjih obiskov 1)