Spoštovani starši.

Na šoli se vsakodnevno srečujemo z vzgojnimi izzivi. Da jih lahko razrešujemo v korist vseh otrok, je nujno potrebno vaše sodelovanje in podpora.

V zadnjem mesecu se srečujemo z informacijami o tem, da nekateri starejši učenci na šoli uporabljajo različne tobačne izdelke (elektronske cigarete – vejpe, puffe). Splošne informacije prihajajo od mlajših učencev, sošolcev in nekaterih zaskrbljenih staršev. Imenovani so bili tudi posamezni učenci, ki pa odgovornosti za posamezne dogodke niso prevzeli  in zanikajo zlorabo e-cigaret.

Da bi učence osvestili in zaščitili pred škodljivimi učinki neposredne in posredne uporabe teh sredstev smo preventivno izvedli različne aktivnosti. Svetovalna delavka je obiskala vse oddelke od 4. do 9. razreda in učencem pojasnila nevarnosti uporabe tobačnih izdelkov za zdravje, predstavila zakonska določila glede uporabe tobačnih izdelkov v javnih ustanovah in starosti uporabnikov ter kako zaščitimo pravico do delovnega okolja brez dima tobačnih izdelkov in izpostavljanja pasivnemu kajenju. Opravili smo informativne pogovore z učenci, ki naj bi v šolskem prostoru in pri drugih šolskih dejavnostih uporabljali e-cigarete, jih ponujali drugim in le-te tudi preprodajali. Učenci so na pogovorih sodelovali ter sami pokazali vsebino svojih torbic in garderobnih omar. Strokovni delavci smo povečali pozornost na kritičnih mestih. O ravnanjih smo se posvetovali z inšpektorico za šolstvo in ob obisku  inšpektorjev za zdravje na šoli predstavili ukrepe, ki jih izvajamo.

V šoli in na vseh funkcionalnih površinah je prepovedana uporaba tobačnih izdelkov (kamor spadajo tudi elektronske cigarete v raznih oblikah), alkohola in pirotehničnih sredstev.

Na šoli bomo spremljali dogajanje in ob pojavu kršitev ustrezno delovali. Če bo potrebno, bomo o kršitvi obvestili policijsko postajo, center za socialno delo in pristojne inšpekcijske službe.

V tem predprazničnem obdobju je zelo pomembno, da se s svojim otrokom pogovorite o nevarnostih, ki jim bodo v tem obdobju v večji meri  izpostavljeni. Gre za uporabo različnih tobačnih izdelkov (in nadomestkov), uživanja alkohola in energijskih pijač. Običajno se v tem obdobju pojavi tudi velika ponudba pirotehničnih sredstev, tako da z lahkoto do njih pridejo tudi otroci. Tudi možnosti zlorab preko elektronskih medijev se v tem času poveča.

Več informacij lahko najdete na:

https://www.nijz.si/sl/stalisce-nacionalnega-instituta-za-javno-zdravje-o-elektronskih-cigaretah-0

https://zadihaj.net/elektronske-cigarete/

https://safe.si/

https://www.nijz.si/sl/pitje-tekocin-in-uporaba-energijskih-pijac-pri-otrocih-in-mladostnikih

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/varna-uporaba-pirotehnike

 

Vsekakor pa se lahko kadarkoli posvetujete s strokovnimi delavci šole.

 

Lep pozdrav

Ravnatelj: Igor Hostnik

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)