Spoštovani učenci in starši.

Na OŠ Gabrovka-Dole smo za vse učence od 1. do 9. razreda uredili brezplačen Arnes elektronski naslov ter brezplačno AAI prijavo, ki ju uporabljamo tako pri pouku v šoli kot pri pouku na daljavo. Učenci naj z učitelji komunicirajo zgolj preko Arnes elektronske pošte (https://webmail.arnes.si/), saj se na ta način učenec identificira ter lahko le tako zagotavljamo ustrezno varnostno podporo s strani zavoda Arnes.

Pri mlajših učencih je seveda potrebna pomoč staršev ter komunikacija z učitelji tudi preko staršev, medtem ko pri učencih od 6. razreda dalje pričakujemo, da bo komunikacija potekala samostojno v relaciji učenec – učitelj.

Učenci za pouk v šoli in na daljavo uporabljajo tudi AAI spletne učilnice OŠ Gabrovka-Dole (https://ucilnice.arnes.si/course/index.php?categoryid=182), kamor se prijavijo z AAI uporabniškim imenom in geslom.

V času dela na daljavo učenci od 6. razreda dalje dobivajo navodila v spletno učilnico svojega razreda, mlajši učenci pa uporabljajo kombinacijo navodil po elektronski pošti (ali samostojno ali preko staršev) ter spletnih učilnic.

Videokonferenčna srečanja Arnes Zoom (https://arnes-si.zoom.us/ – potrebno se je indetificirati z AAI prijavo) med učitelji in učenci potekajo po dogovoru oz. urniku objavljenem v spletnih učilnicah. Za dostop do videokonference učenci potrebujejo ali pametni telefon ali tablični računalnik ali računalnik (namizni ali prenosni) z zvočniki, mikrofonom in kamero.

Pravila – Med videokonferenčnim srečanjem:

  • se zavedamo, da je to ura pouka in se tako tudi obnašamo (ne jemo, ne odhajamo stran in se vedemo kulturno),
  • smo učenci v prostoru sami (umaknemo se v drug prostor, kjer ni motečih dejavnikov za delo, saj so drugi prisotni na srečanju moteči tako za učenca samega kot za vse ostale učence; ob prisotnosti tretjih oseb, bi le ti lahko pridobili informacije od drugih otrocih, do katerih pa nimajo pravice),
  • imamo vsi vklopljeno kamero,
  • mikrofon imamo utišan, razen ko dobimo besedo (če želim besedo, dvignem roko in počakam učitelja, da mi da besedo),
  • videokonferenčno srečanje zapustim šele, ko učiteljica zaključi uro,
  • smo vedno prisotni (v primeru izpada interneta ali bolezni v najkrajšem možnem času po elektronski pošti obvestimo učiteljico ali pokličemo v tajništvo, da obvestijo razredničarko), ob neopravičeni odsotnosti sledijo ukrepi,
  • v primeru neupoštevanja pravil, me učiteljica lahko odstrani iz videokonferenčnega srečanja, čemur sledijo ukrepi.

V kolikor ima kdo probleme z opremo ali internetnim signalom, naj starši o tem obvestijo razredničarko.

Uporabna priporočila:

Na spletnem naslovu https://www.arnes.si/priporocila-za-izvedbo-izobrazevanja-od-doma/ si lahko preberete priporočila za izvedbo izobraževanja od doma.

S pomočjo AAI prijave si lahko na računalnik/tablico/telefon brezplačno naložite tudi programe Microsoft Word, Microsoft Power Point…

Kaj vse še omogoča AAI prijava ter kako do tega dostopati izveste tudi na https://www.os-gabrovka-dole.si/2020/03/29/kaj-vse-omogoca-aai-prijava/

Vsem uporabnikom svetujemo, naj poskrbijo tudi za ustrezno zaščito svojih naprav (več o tem na https://www.cert.si/si/zascita/) ter poskrbijo za varno delo uporabnikov interneta:

(Skupno 397 obiskov, današnjih obiskov 1)