Svetovni dan hrane, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, je letos Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo namenila pomenu lokalne prehrane in ga naslovila s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« Epidemija Covid-19 je zaznamovala leto 2020 in nas spomnila tudi na to, da hrane nimamo za samoumevno. Hrana je nujna za naše preživetje, je del naše kulture in tradicije.

Za zdrav razvoj otrok sta zelo pomembna gibanje ter uravnotežena in raznolika prehrana, s katero pridobimo vse potrebne hranilne snovi. Starši bodite na to še posebej pozorni v času pouka na daljavo. Naj bo naša prehrana v čim večji meri iz kakovostnih, hranljivih in lokalnih živil. Več o prehranskih nasvetih za družine si preberite tukaj in o prehrani mladostnikov tukaj.

V OŠ Gabrovka – Dole so imeli v tem tednu učenci prvega triletja naravoslovni dan prehrana, v katerem so spoznali pot od žita do kruha, mleko in mlečne izdelke ter pridobivanje medu. Ob svetovnem dnevu hrane sta učenki Larisa in Kaja pripravili prispevek za šolski radio. Učenci v razširjenjem programu pa so spoznali kako lahko tudi sami pomagajo ob svetovnem dnevu hrane:

Nekaj zanimivih statističnih podatkov o porabi in proizvodnji hrane si lahko preberete tukaj.

Oglejte si še kratka filma (v angleščini) o svetovnem dnevu hrane in junakih hrane.

Maja Bahor, organizator šolske prehrane

(Skupno 640 obiskov, današnjih obiskov 1)